Aanschaf hond

De aanschaf van een hond is geen beslissing die je zomaar even maakt. Als je een dier in huis haalt is dat een band die duurt voor het leven. Wees er zeker van dat jij, je gezin en jouw huis er klaar voor zijn om de stap te zetten.

Soms wordt een hond als cadeautje gegeven zonder er eerst goed over te hebben nagedacht. Er komt heel wat bij kijken, realiseer je dat.

hond als cadeautje

 

 

 

 

Als je een druk bezet leven hebt is goed om eerst goed te overwegen om een hond te nemen. Als je er nog steeds zeker van bent dat je een hond wilt, overweeg dan een kleiner, minder actief ras.

Als je geen (zin en) tijd hebt om een hond van jongs af aan op te voeden, zindelijk te maken en te trainen, dan is het misschien te overwegen een volwassen hond te nemen in plaats van een puppy.

Denk goed na over de grootte van het ras. Een klein ras kan handig zijn, een groot ras heeft ruimte nodig. Alhoewel een klein, actief ras net zoveel ruimte kan innemen als een grote hond.

Als je in een appartement woont, kies dan niet voor een grote hond. Als je niet beschikt over een tuin, neem dan geen hond die constant beweging nodig heeft. Kies een hond die past bij jou, maar ook bij jouw huis.

Wat is er voor nodig om een hond te hebben en ben je bereid om dit te doen? Lees eerst eens over onderwerpen zoals dagelijkse verzorging, training etc.

Zorg ervoor dat je dagelijks de tijd neemt om te oefenen/trainen met je hond. Elke hond heeft zijn dagelijkse beweging nodig. Vooral puppy’s vergen veel aandacht.

Eventuele kinderen kunnen helpen in de zorg voor de hond. Je kan ze leren om te begrijpen dat er veel verantwoordelijkheid gepaard gaat met de zorg voor een huisdier. Kijk of ze bereid zijn hierin te investeren.

Denk aan de kosten van het bezitten van een huisdier en zorg dat je budget dit aan kan. Je komt naast de kosten van dagelijks onderhoud (voer, antivlooienmiddel, ontwormen enz.) verder nog voor de volgende kosten te staan: hondenbelasting (verschilt per gemeente), dierenartskosten, vaccinaties, chippen, check-up enz.

De keus maken

Om een weloverwogen keuze te maken, lees over diverse honden/rassen en breng wat tijd door met een hond die reeds bij vrienden en/of familie is.
Indien je een hond wilt adopteren uit een asiel, ga eerst eens een wandeling maken met de hond van je keuze.

Zorg dat je goed voorbereid bent en genoeg weet over het ras, de grootte, de gezondheid enz. voordat je besluit de hond te adopteren.

Leer je hond in verschillende omstandigheden kennen, zodat je hem goed kent voordat hij permanent bij jou in huis komt.

Thuiskomst

Zorg ervoor dat je hond bij thuiskomst al de fundamentele vaccinaties heeft gehad en klaar is om jouw woning te betreden. Indien het geen puppy betreft maar een adoptiehond, verzamel alle gegevens van de hond, vooral dierenartsverslagen.

Het volgende filmpje toont op humoristische wijze wat er bij komt kijken als je een puppy in huis neemt:

Welk ras kiezen?

Er zijn honden in vele soorten, maten en karakters. De keuze van het ras is essentieel… lees meer

Puppy of volwassen hond?

Na het kiezen van het ras is het ook belangrijk om te overwegen of je een puppy aanschaft of een hond adopteert uit het asiel… lees meer

Hond van de fokker of uit een asiel?

Als je eenmaal hebt besloten een hond te nemen en je bent bereid om alle verantwoordelijkheden als huisdiereigenaar te accepteren ga je een keus maken of je een puppy wilt of… lees meer

Jouw hond een naam geven

Als je eigenaar bent geworden van je nieuwe hond, hetzij een puppy, hetzij een geadopteerde hond, is het leuk om een goede naam te verzinnen. Sommige geadopteerde honden hebben reeds een naam. Die is te wijzigen, maar het is wel slim om dezelfde klinkers van de bestaande naam te behouden, om verwarring voor je hond te voorkomen.

Er zijn een heleboel hondennamen om uit te kiezen. Er is geen regel bij het kiezen van de hond namen, maar er zijn een paar tips om rekening mee te houden.

Gebruik een naam met slechts twee lettergrepen of minder. Op die manier zal het trainen van uw hond makkelijker zijn. “Nikky zit” klinkt al beter dan “Zit Hippocrates!”

Je kan kiezen voor een bekende hondennaam zoals Buddy, Spike, Sam, Max enz. Als je jouw hond de naam “killer” zou geven, kunnen mensen in je omgeving de nodige gedachten kunnen oproepen.

Sommige hondennamen zijn geïnspireerd door voedsel. Bijvoorbeeld Pepper, Pinda, Koekie of Candy. De namen zijn ofwel zoet of pittig.

Kies een naam voor je hond die bij zijn ras en persoonlijkheid past.

Je kan ook een kijkje nemen bij http://www.hondennamengids.nl.

 

error: Content is protected !!