Allergie

Het kan zijn dat je allergisch bent voor honden. Voorkomende allergische reacties kunnen zijn: huiduitslag, waterige, jeukende ogen, niezen en een verstopte neus. Andere reacties kunnen bestaan uit een piepende ademhaling, astma-aanvallen en moeite met ademhalen.

Als je veel van honden houdt en je bent allergisch is dat heel vervelend. Toch zijn er een aantal oplossingen voor dit probleem. Er zijn bepaalde hondenrassen die minder allergische reacties bij mensen met een allergie veroorzaken. Deze rassen zijn niet vrij van allergenen, maar ze lijken vaak minder reacties te veroorzaken bij mensen.

Mensen met een allergie voor honden zijn zeer gevoelig voor de allergenen op hondenhaar. Het is eigenlijk niet het hondenhaar die het probleem veroorzaakt, maar de pollen en het stof dat aan de haarfollikel zit.

Sommige rassen staan bekend als ‘allergie-vriendelijk’, bijvoorbeeld:

 • Bedlington Terrier
 • Bichon Frisé
 • Chinese Crested (Chinese Naakthond)
 • Ierse Water Spaniel
 • Kerry Blue Terrier
 • Maltezer
 • Poedel
 • Portugese Waterhond
 • Schnauzers
 • Soft Coated Wheaten Terrier
 • Xoloitzcuinti (Mexicaanse Naakthond)

Honden, zoals de Bichon Frisé en de Poedel zijn goed met gezinnen en hebben over het algemeen een goed karakter. Ze genieten van het gezinsleven en zijn geweldig met kinderen. Daarnaast kunnen ze goed als waakhonden fungeren zonder agressief te zijn. Als je een alleenstaande volwassene bent kan je een hond overwegen zoals een Chihuahua of een Portugese Waterhond. Deze honden hebben de neiging om zich te binden aan één persoon in plaats aan meerdere mensen. Je zou ook kunnen kiezen voor een haarloze hond, zoals een Chinese Naakthond.

Wees voorzichtig als je overweegt om te kiezen voor een gemengd ras, vermengd met bijv. een poedel. Je kan te maken krijgen met een hond met een vacht die niet hypoallergeen is.

Ongeacht welke hondenras je overweegt, het is een goed idee om een bezoek te brengen aan de rasvereniging van het ras van je keuze. Als het mogelijk is kun je een tijdje met de hond doorbrengen om te zien hoe je reageert op de vacht. Als je een sterke allergische reactie hebt in die korte tijd dan weet je dat het problemen kan opleveren als je zou kiezen voor dit ras. Dit is niet leuk voor u, maar ook niet voor de hond.

Sommige mensen met een hondenallergie nemen medicijnen. Het huis een paar keer per week of dagelijks stofzuigen kan de reactie op de allergie verminderen.

Cocker Spaniels, Ierse Setters, Teckels, Bassets, Duitse herders, Afghaanse honden, en Labrador Retrievers zijn allemaal honden die erg verharen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zal een kortharige hond niet minder verharen dan een hond met langer haar. De meeste van deze honden hebben een ondervacht van dik haar en zijn voorbereid op koud weer, maar ze zijn niet goed voor mensen met een allergie voor honden.

Als je toch een ras kiest of hebt gekozen wat jouw allergie niet ten goede komt, verzorg hem dan door regelmatig te borstelen, het liefst buiten, en hem regelmatig te wassen. Dit zal de hoeveelheid huidschilfers verminderen. Er zijn verschillende redenen dat de hond verhaart. Het kan komen door verkeerde voeding, stress en centrale verwarming. Te veel borstelen kan er ook voor zorgen dat er meer haren los komen.

Als je toch kiest voor een hondenras dat veel verhaart, overleg dan met je huisarts over eventuele medicijnen en je moet bereid zijn om jouw huis dagelijks te stofzuigen.

Met een beetje onderzoek kan je een hond vinden die bij je past. Het kan enige tijd duren, maar veel mensen met een hondenallergie leven heel gelukkig met hun hond.

De auteur R. Pouw is een specialist op het gebied van hondenvachten. In haar werk als adviseur op het gebied van vachten en hondentrimster heeft ze zich gespecialiseerd in verhaar- en vachtproblemen bij honden. De methode om constant en overmatig verharen te stoppen is door haar zelf ontwikkeld en is gebaseerd op de gedachte dat vachtverzorging moet worden aangepast aan de hond en zijn situatie en niet andersom. Veel aandacht is er voor het onregelmatig en/of overmatig verharen en de mogelijke oorzaken daarvan. Aparte hoofdstukken zijn gewijd aan de materialen die bij verzorging en trimmen worden gebruikt. Ook is er informatie over het knippen van de vacht, het wassen, de voeding en de beweging van de hond.

stop-het-verharen-van-uw-hond

 

 

 

 

button

 

 

 

 

 

 

 

Tegenwoordig zijn er meer dan vierhonderd hondenrassen en ieder ras vraagt om een andere vachtverzorging. Het grote trim-, knip en verzorgingsboek gaat hier uitgebreid op in en behandelt de verzorging van verschillende vachttypes. Het boek gaat in op de aanschaf van de hond, een gezonde vacht, de verzorging ervan en het kiezen van een trimsalon. Ook is er aandacht voor voeding, nagels knippen en onderhoud van het gebit. Van 170 rassen is er een vachtbeschrijving en verzorgingsadvies. Achterin staat een alfabetische rassenlijst. Dit grote boek is geillustreerd met kleurenfotos en tekeningen.

Trimboek

 

 

 

 

button

 

 

 

 

Meer informatie over allergie bij huisdieren: http://www.allesoverallergie.nl

 

 

 

error: Content is protected !!