Heupdysplasie

Tijdens het eerste jaar zijn de gewrichten van je hond in ontwikkeling. Op 1-jarige leeftijd zijn alle groeischijven gesloten en is het gewricht volgroeid. Heupdysplasie is een slechte ontwikkeling van het heupgewricht, de aansluiting van kop en kom is onvoldoende, de kom wordt ondiep en de kop wordt niet mooi rond maar raakt afgeplat. De kop gaat losser zitten, gaat tegen de kom botsen en kan zelfs neiging hebben om uit de kom te schieten. Daar de heup niet soepel beweegt gaat dit pijn doen bij het bewegen. Deze pijnklachten gaan optreden op een leeftijd van 6-18 maanden. Daarna wordt het kapsel dikker en samen met de aanzet van het bot ontstaat er een stabielere situatie, waardoor er minder pijn is. Het lijkt goed te gaan maar door verdere slijtage zal de hond bij het ouder worden toch weer klachten kunnen krijgen.

Factoren die van invloed kunnen zijn

  • overgewicht
  • te veel en te wild spelen in de jeugd
  • veel traplopen
  • op zware grond (zand) lopen

Hoe kan je heupdysplasie herkennen bij je hond? De hond wil minder graag bewegen, gaat minder spelen met andere leeftijdsgenoten en kan zelfs gaan liggen bij het spelen. Na rust kan de hond stijf zijn bij het opstaan en moet op gang komen en de hond ‘hopt’ en zwaait met zijn achterlijf tijdens het lopen.

Als hondenbezitter moet je letten op tekenen van ziekte. Als je hond niet langer geïnteresseerd is in wandelen, spelen of andere fysieke activiteiten en de voorkeur geeft aan slapen, raadpleeg dan je dierenarts.

 

Heupdysplasie

 

HD bij honden

Doel van dit boek is voorlichting te verstrekken over deze aandoening. Doordat de ziekte beter begrepen wordt, leer je als koper van een pup beter te kiezen bij de aanschaf van een nieuw hondje.

Als je een hond met HD hebt, hoe ga je daarmee om? Hoe kun je te weten komen of de heupen goed zijn of niet, en bij wie moet u zijn voor advies? Hopelijk heb je na het lezen van dit boek antwoord op deze belangrijke vragen.

 

error: Content is protected !!