Hond van de fokker of uit een asiel?

Puppy vs volwassen hond

Als je eenmaal hebt besloten een hond te nemen en je bent bereid om alle verantwoordelijkheden als huisdiereigenaar te accepteren ga je een keus maken. Een hond uit een asiel adopteren of een hond bij een fokker kopen?

Hond van een fokker

Wanneer u besloten heeft een pup te nemen, al of niet een rashond, gaat u een fokker uitzoeken. Er zijn goede en minder goede fokkers.
Waarschijnlijk heeft u wel eens van zogenaamde ‘broodfokkers’ gehoord. Met broodfokker wordt bedoeld dat een fokker slechts voor het verdienen van geld honden zou fokken. Helaas komt dit nog maar al te vaak voor. Via Internet zijn helaas veel van dit soort fokkers te vinden. Met mooie praatjes en plaatjes werven zij kopers en bieden vaak pups aan tegen aantrekkelijke, lagere prijzen. Helaas geldt ook hier vaak: goedkoop is duurkoop! Vaak komt bij broodfokkers ook vaak voor dat bepaalde hondenrassen worden “doorgefokt” waardoor sommige rassen bepaalde afwijkingen krijgen.

Een goede fokker herkent u ook aan een nuchtere houding ten aanzien van zijn/haar honden. Deze fokker zal u ook wijzen op de nadelen of minder aantrekkelijke eigenschappen van het ras. Een goede fokker zal niet alleen maar lyrisch over zijn/haar ras praten, maar een realistisch beeld schetsen. Eventuele aandoeningen die veel in het betreffende ras voorkomen zal door een goede fokker niet onder stoelen of banken gestoken worden.

Wanneer de fokker uw (over)enthousiaste houding kan relativeren maakt dat misschien niet altijd een prettige indruk, maar het houdt u wel met beide benen op de grond. Dit zijn de betere fokkers.

Puppy

Een goede fokker zal zeer bewust voor een bepaalde combinatie van een teef en een reu kiezen. Een fokker met slechts een paar honden die altijd of vaak eigen reuen en teven gebruikt, geeft te denken. Een goede fokker zal kosten nog moeite sparen om zijn teef door een geschikte reu te laten dekken. De reu wordt uitgekozen op gezondheid, uiterlijk, karakter, gedrag, enz.

Naast het zorgvuldig uitzoeken van de juiste reu/teef combinatie zijn er tal van zaken waarin een goede fokker zich kan onderscheiden van een minder goede fokker, bijvoorbeeld

  • Heeft de fokker voor een goed en ruim nest gezorgd?
  • Ligt het nest binnenshuis, of in een schuur?
  • Hoe lang blijft de teef bij het nest en hoe lang geeft de teef moedermelk aan de puppy’s?
  • Besteed de fokker veel aandacht aan de socialisatie? Zo ja, hoe en hoe vaak?
  • Zijn er andere volwassen honden aanwezig?
  • Zijn er veel mensen en kinderen aanwezig of komen die veel over de vloer?

Rashond

Wanneer het om een rashond gaat zal de fokker u de stamboom van de moeder- én vaderhond kunnen laten zien. Vraag hier naar en kijk of er bij de voorouders niet veelvuldig dezelfde reu of teef voorkomt. Is dat wel het geval wees dan kritisch over de motivatie van de fokker waarom er vaak een bepaalde reu of teef gebruikt is en wees ervan bewust dat dit niet bijdraagt aan het gezond houden van het ras en mogelijk gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw pup.

Puppies

Stamboom

Vraag uw fokker ook of hij/zij een stamboom voor de puppy’s heeft aangevraagd. Een dergelijke aanvraag kan alleen door de fokker gedaan worden, u kunt dat niet naderhand zelf aanvragen! Wanneer de fokker u rashonden aanbiedt, maar er is géén stamboom aangevraagd, dan geeft dit te denken. Een stamboom geeft echter geen enkele garantie! Een pup met een stamboom, betekent dat zowel de vader- als moederhond een stamboom hebben, en dat zij tot het zelfde ras behoren. Verder betekent het niets. Het zegt niets over de kwaliteit of gezondheid.

Een fokker heeft tal van mogelijkheden om zich te onderscheiden van een minder goede fokker. Een goede fokker kan je goed en uitgebreid informeren over zowel de moeder- als de vaderhond. Een goede fokker heeft alle reden een reëele vergoeding voor zij/haar pups te vragen. Informeer uzelf grondig en schroom niet kritische vragen aan uw fokker te stellen. Een goede fokker zal hieruit afleiden dat u serieus met de aanschaf van een hond bezig bent. Een goede fokker is bezig het op een zo goed en gezond mogelijke manier het ras in stand te houden. Een minder goede fokker vermeerderd het ras slechts.

Hond uit een Dierenasiel

Je kan er ook voor kiezen om een hond te adopteren uit een dierenasiel.

Hondenexperts juichen het toe om een hond uit een asiel te adopteren. Je zal in het asiel diverse honden vinden, in diverse rassen en maten. Het is fijn om een hond te “redden” van een eenzaam leven in een asiel.

Voordat je naar het dierenasiel gaat om een hond te kiezen, moet je het vermogen hebben om te zorgen voor de hond en een goed idee over wat je zoekt. Je moet de grootte van de hond goed overwogen hebben, hoe actief de hond is en genoeg tijd hebben om te besteden aan verzorging, spelen en trainen. Dit zal je helpen om te bepalen bij je keuze. Het is het proces vóór de vaststelling die heel belangrijk is voor succes.

3 honden

Dierenasielen hebben meestal een grote selectie van volwassen honden, gemengde en rashonden, oudere en jongere honden en soms puppy’s. Je kunt de perfecte viervoeter bij een dierenasiel vinden. Wanneer een hond aankomt bij een dierenasiel, zal het personeel een evaluatie te doen voor het plaatsen van de hond voor adoptie. Asielmedewerkers zijn een essentiële bron van kennis over de honden die beschikbaar zijn. Zij hebben dagelijks interactie met de honden. Ze voeden, oefenen en spelen met de honden op een regelmatige basis. Ze hebben vaak ook toegang tot alle informatie van de vorige eigenaar. Als het goed is heeft het asiel een rapport van elke hond waar het personeel het gedrag en de interacties van de hond op bijhoudt. Vraag het personeel over de gezondheid van de hond waarin je geïnteresseerd bent. Vraag het personeel of je de hond mag laten checken door een dierenarts. Sommige asiels hebben een dierenarts waar ze mee samenwerken. Als de hond naar de dierenarts is geweest, zal er een rapport van zijn. Soms is het beleid van het asiel om te wachten met een dierenartsbezoek tot de adoptie-aanvraag.

Als je hebt besloten in welke hond je geïnteresseerd bent, vraag dan of je de hond kunt meenemen voor een wandeling. Laat de hond rustig aan je wennen. Tijdens de wandeling(en) kan je zien hoe hij met je communiceert en samenwerkt en kijk of de hond verlangen toont om je te behagen. Als je een hond overweegt, kijk dan naar het asielbeleid en kijk of de hond van jouw keuze “in de wacht” kan worden gezet. Gebruik deze tijd om andere asiels te bezoeken om verder te zoeken. Neem de tijd, vindt de hond die bij je past en het zal jouw metgezel worden.

Vergeet niet te vragen bij het asiel naar de papieren en of de hond al eerder is teruggebracht en zo ja, waarom? Je wilt niet een hond met een geschiedenis van conflicten of bijten, vooral niet als je kinderen hebt.

Hond-kinderen

Adoptie

Indien je de keuze hebt gemaakt, start de adoptieprocedure en neem je hond mee naar huis. Als je je huiswerk hebt gedaan moet je een bench/mand klaar hebben staan en is je huis “hondproof”. Houd er rekening mee dat de hond gestresst en angstig kan zijn. Geef hem rustig de tijd om te wennen aan zijn nieuwe huis en omgeving. Veel asiels bieden bij adoptie begeleiding en follow-up-hulp.

Breng veel tijd door met jouw adoptiehond. Als je veel van huis bent en je kan je hond niet de aandacht geven die het nodig heeft, is het misschien niet de juiste tijd om een hond te nemen. Het opnemen van een eenzame hond uit het asiel is een groot gebaar, maar het geven van een ander eenzaam leven in je huis is niet veel beter.

De vergoeding voor een adoptiehond is gemiddeld € 150,00 tot € 200,00. Voor dit bedrag zal de hond worden getest op hart, wormen, gechipt en geregistreerd, gesteriliseerd of gecastreerd worden en gevaccineerd worden tegen hondsdolheid.

Voorbereiding

Zodra je een hond hebt geselecteerd, moet je je thuis voorbereiden op de komst van je nieuwe vriend. Je moet een plaats voor hem hebben om te eten en te slapen, alle benodigde accessoires zoals voedsel en waterkom, riem, ID-tag, beddengoed en speelgoed. Zorg dat jouw huis “hondproof” is. Elk item dat een hond kan schaden zoals elektrische bedrading, giftige chemicaliën en dergelijke moeten weg zijn. Als jouw hond alleen thuis blijft, kan je hem eventueel in een bench plaatsen, zodat de hond geen schade aan je interieur kan aanrichten. Plaats in de bench of bij de mand genoeg eten, water, beddengoed en speelgoed.

Je hebt voor je nieuwe beste vriend gekozen en brengt hem naar huis. Op naar een leven van onvoorwaardelijke liefde en toewijding van jouw nieuwe gezinslid. Houd rekening met de stress en angst die voor kan komen tijdens de eerste dagen en weken.

Niet alle adopties hebben een goede uitwerking. Meestal komt dat omdat mensen niet hun huiswerk doen voordat ze een bezoek brengen aan het asiel en maken de keuze voor de verkeerde hond voor hun situatie. Ze brengen dan uiteindelijk de hond weer terug, met alle gevolgen van dien.

error: Content is protected !!