Puppy of volwassen hond?

Na het kiezen van het ras is het ook belangrijk om te overwegen of je een puppy aanschaft of een volwassen hond adopteert (uit het asiel).

Puppy

Overweeg je om een puppy aan te schaffen? Als je dat besloten hebt wil je wel een gezonde pup. Hier is wat advies over hoe je een gezonde pup herkent.

Het eerste wat je wilt doen is het inspecteren de kop van de pup. Kijk naar de neus. Deze zal vochtig en koel moeten zijn. Als de pup vaak moet niezen of een loopneus heeft dan kan dit duiden op een slechte gezondheid.

Inspecteer de ogen. De ogen moeten helder en duidelijk zijn. De pupillen van een pup moeten donker zijn en geen witte vlekken of zichtbare lijnen hebben. Als dat wel zo is, kan dat duiden op aangeboren staar.

Het tandvlees moet roze van kleur zijn. Als het tandvlees bleek is, kan de puppy bloedarmoede hebben. Dat kan worden veroorzaakt door parasieten in de darmen.

Puppies

Kijk of de pup een sterk en geproportioneerd lichaam heeft. Gezonde pups goed zijn verzorgd en goed gevoed.

Nog een tip om in gedachten te houden is houding van de pup. Als de pup u en anderen negeert in zijn nest en het ziet er zwak en moe uit, dan kan dat een teken zijn dat er iets mis is met hem. Een puppy kan verlegen zijn, maar meestal geeft hij je toch een soort van aandacht en zal je niet helemaal negeren. Let goed op de houding van de pup.

Het kiezen van een gezonde pup lijkt misschien een moeilijke taak en dat kan het ook zijn als je niet weet wat je doet en waar op je moet letten.

Opvoeding

Een voordeel bij de aanschaf van een puppy is dat je hem kunt trainen zoals jij dat wilt. Je kan de opvoeding zo inrichten dat je hem kan leren hoe jij het wilt hebben. Dit betekent dat je ervoor kan zorgen dat hij het juiste hondenvoer krijgt en goed gezond blijft.

Een puppy schaf je aan het hij ten minste 10 weken oud is. Puppy’s hebben deze tijd nodig om te worden verzorgd door hun moeder. Dit is een cruciale fase voor hen. De eerste 10 weken is een psychologisch belangrijke tijd, zowel voor de puppy alsook voor de moederhond.

Een puppy kan zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe omgeving ten opzichte van een volwassen hond. Pups kunnen wel schade toebrengen aan jouw persoonlijke spullen, ze moeten zindelijk worden en de training vergt veel tijd, moeite en geduld van de eigenaar.

Er is geen zekerheid hoe een pup eruit komt te zien als hij ouder wordt, vooral als het een gemengd ras is. Ook zou zijn temperament kunnen veranderen wanneer hij opgroeit.

De meeste eigenaren weten hoe vermakelijk puppy’s kunnen zijn. Pups kunnen eenvoudig worden beschouwd als één van de familie.

Volwassen hond

Het voordeel van een volwassen hond is dat je minder tijd kwijt bent aan het zindelijk maken, ze hebben al een gevestigd gedrag en je kan zien welk temperament ze hebben.

Bij het aanschaffen van een volwassen hond moet je zo veel mogelijk informatie zien te krijgen. Kennisnemen van zijn gewoonten en stemmingswisselingen. Je kunt de informatie bijvoorbeeld van de vorige eigenaar van de hond krijgen. Sommige volwassen honden kunnen gedragsproblemen hebben. Het is belangrijk om daar kennis van te nemen.

Het kan enige tijd en moeite kosten voor een volwassen hond om helemaal comfortabel te worden bij de nieuwe eigenaar.

Volwassen honden zullen minder aandacht vereisen in tegenstelling tot pups en er zullen minder uitstapjes naar de dierenarts nodig zijn.

De lichaamsbouw en het gedrag van een volwassen hond zal niet meer veel wijzigen. Wat je ziet is eigenlijk wat je krijgt.

Volwassen hond

De meeste honden zijn al zindelijk, zodat ze minder schade zullen toebrengen aan uw bezittingen en ’s nachts niet wakker worden zoals de meeste pups doen. Meestal zullen ze ook minder de impuls hebben om op dingen te kauwen.

Een oudere hond kan zich makkelijker aanpassen aan andere huisdieren, zoals andere honden of katten.

 

 

 

error: Content is protected !!