Welk ras kiezen

Keuze maken bij aanschaf hond

Er zijn honden in vele soorten, maten en karakters. De keuze van het ras is essentieel bij de aanschaf van jouw hond. Als je een hond wilt aanschaffen is de vraag: “welke hond past bij mij” erg belangrijk.

Stel jezelf een aantal vragen. Zoek ik een hond met een bepaalde eigenschap? Wat is het doel van de hond die ik aanschaf? Hoe groot mag/kan de hond zijn? Hou ik rekening met de vacht en de verzorging daarvan? Wat is mijn woonsituatie? Hoeveel beweging kan ik de hond bieden? Hoe is de samenstelling van mijn gezin?

Eigenschap

De keus is afhankelijk van de eigenschap die de hond heeft;

 • druk
 • rustig
 • waakzaam
 • kindvriendelijk
 • zelfstandig
 • eigenzinnig

Doel

Bepaald het doel waar de hond voor gebruikt wordt.

 • gezelschap
 • hondensport
 • verdediging/bewaking
 • jacht

Grootte

De grootte van de hond is heel belangrijk. Houd rekening met je woonsituatie.

 • Klein (0-10 kg)
 • Middelgroot (11-25 kilo)
 • Groot (35-45 kilo)
 • Zeer groot (> 45 kg)

Vacht

Het type vacht is belangrijk, sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen van de hondenvacht.

 • Kort haar
 • Middellang haar
 • Lang haar
 • Draad haar
 • Ruw haar

Woonsituatie

De woonsituatie. Een Deense Dog woont bijvoorbeeld niet zo graag op een flatje 3-hoog achter, die heeft ruimte nodig.

 • Appartement
 • Huis met kleine tuin
 • Huis met grote tuin
 • Boerderij

Beweging

Hoeveel beweging heeft de hond nodig (en kan je die bieden?)

 • Weinig beweging (2 – 3 maal daags 15 minuten en 1 keer een langere wandeling)
 • Veel beweging (ca. 2 uur per dag)
 • Intensieve beweging (meer dan 2 uur per dag)

100 Rassen onder de loep

Een goed voorlichtingsboek voor iedereen die een hond wil uitzoeken die bij hem past.

100Hondenrassen

 

Elk ras beslaat twee bladzijden met dezelfde opsomming: geschiedenis, specifieke kenmerken, kleur, verzorging, geschiktheid als huishond, benodigde leefomgeving voor de hond, welk type eigenaar ben je, veel of weinig energie, gemak van training of juist niet. Dit boek is een fantastische hulp bij het uitzoeken welk ras het beste bij iemand past, een echte ‘matchmaker’. Geschreven met kennis van zaken. Geïllustreerd met kleurenfoto’s.

 

 

 

Samenstelling van het gezin (met jonge kinderen)

Er is veel gespeculeerd over welke hondenrassen het beste zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Er is geen sluitend antwoord op deze vraag. Bijna elk type hond heeft de potentie om goed voor kinderen te zijn. Elke hond heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en je weet nooit precies hoe dat zal uitpakken. Vele factoren kunnen bepalen welke hond goed omgaat met kinderen. Er zijn een aantal dingen die je in gedachten kan houden bij het zoeken naar een geschikte hond voor het gezin.

De meeste kinderen houden van honden en meestal gaat het wel goed tussen de hond en het kind. Als het niet goed gaat, kan een kind ernstig letsel oplopen. Tachtig procent van de honden die bijten, bijten een slachtoffer dat hij kent. Hier wat stappen die je kunt zetten om jouw kind veilig te laten communiceren met jouw hond en het risico om gebeten te worden te verminderen.

Honden & kinderen

Praat met je kind over hoe zich te gedragen rond de hond. Benadruk het belang van langzaam bewegen en zacht praten. Zorg dat je zelf ook, als model, dat gedrag vertoont zodat je kind kan zien en leren hoe je een hond benadert. Op die manier zal de hond niet snel agressief reageren.

Jouw kind moet weten een hond nooit te aaien totdat hij aan zijn of haar hand heeft geroken. Met de handpalm naar beneden laat je de hond aan je hand ruiken. Aai de hond nooit meteen over de rug, laat de hond eerst aan je hand ruiken. Leer jouw kind om altijd toestemming te vragen aan de eigenaar voordat hij of zij de hond aait.

Leer jouw kind over het gevoel van de hond op zijn eigen grondgebied en dat ze de neiging hebben om te beschermen wat zij zien als hun grondgebied.

Als een hond eet of slaapt en zich niet bewust is dat hij geaait gaat worden, kan de hond schrikken en als hij bang is, bestaat de kans dat hij zal bijten.

Als een hond speelt met een speeltje, ga hem dan niet aaien. De hond kan denken dat het kind probeert zijn speelgoed af te nemen en zal kunnen bijten om zijn speelgoed te beschermen.

Hele jonge kinderen kan geleerd worden om de lichaamstaal van de hond te lezen. Leer je kind dat de manier waarop het dier er uitziet en zich gedraagt, zijn houding, de stand van zijn oren, of zijn tanden zichtbaar zijn of gromt heel belangrijke informatie is over hoe de hond zich voelt.
Ga nooit naar een hond die boos is of zich bedreigd voelt. Als een hond plat op de grond ligt, zijn staart tussen zijn poten heeft of de oren staan naar achter, blijf dan weg bij de hond.

Leer je kind wat te doen als er een vreemd dier hem of haar benadert. Sta stil, de handen aan je zijde. Laat de hond aan het kindje ruiken. De hond zal waarschijnlijk snuiven en weglopen. Als jouw kind probeert weg te lopen kan de kans groter zijn dat de hond zal aanvallen.
Indien het zover komt dat de hond het kind aanvalt, laat het kind zich opkrullen als een bal, knieën naar de borst en zijn oren bedekken met zijn handen. Zeker niet schreeuwen! De hond zal geen interesse meer tonen in een kind dat niet beweegt.

Als je de hond het juiste gedrag leert en jouw kind uitlegt hoe je het gedrag van de hond kunt lezen, heb je een aantal belangrijke stappen genomen in de richting van de veiligheid van je kind.

Training

Zorg ervoor dat er een familielid is die veel tijd kan besteden aan het trainen van jullie hond. Initiële gehoorzaamheidstraining is essentieel voor elke hond die zal worden blootgesteld aan kinderen. Als je wilt dat je kinderen worden betrokken bij de opleiding, zorg ervoor dat een volwassene te allen tijde toezicht houdt. Zorg er ook voor dat uw kinderen worden geïnstrueerd over hoe ze zich gedragen rond de hond, maar ook over hoe je voor hem moet zorgen.

Leeftijd en grootte

Houd de leeftijd en het activiteitenniveau van je kinderen in gedachten bij je keuze. Een grote, onhandige pup weet niet wat zijn eigen grootte is en kan je peuter “omver lopen”. Daarentegen kunnen de kinderen kleinere honden per ongeluk “omver lopen”.

Puppy’s vergen veel extra aandacht, het vinden van een volwassen hond die zich goed gedraagt rond kinderen kan ook een goede keuze zijn voor jouw gezin.

Persoonlijkheid

Sommige rassen zijn van nature goed met kinderen. Hieronder staat een kort overzicht van hondenrassen die een goede reputatie hebben met kinderen:

Golden Retriever en Labrador Retriever
Deze rassen zijn slim en doen het meestal goed met kinderen, maar als ze niet genoeg beweging krijgen kunnen ze erg hyperactief geworden.

Poedel
Poedels zijn zeer intelligent en hebben meestal een goed temperament. Ze zijn er in verschillende soorten en maten.

Bichon Frisé
Dit ras geniet van het spelen, maar is niet te hyper. Het zijn kleine honden die precies de juiste grootte voor uw kinderen kan zijn.

Beagle
Dit ras is geschikt voor kinderen vanwege hun relatief kleine omvang, vriendelijkheid en intelligentie. Sommige Beagles kunnen de neiging hebben gespannen te zijn, maar ze reageren meestal goed op training.

Cairn Terrier
Dit ras staat bekend om het hebben van een natuurlijke affiniteit voor kinderen. Ze zijn zacht, tolerant en hebben de mogelijkheid om bij te blijven met actieve kinderen.

Collie en Sheltie
Dit zijn zachte, tolerant en rustige honden die het meestal goed reageert op kinderen van alle leeftijden.

Gemengde Rassen
Gemengde rashonden zijn vaak intelligent en goed uitgebalanceerd.

Reputatie

Hier is een kort overzicht van hondenrassen die een minder goede reputatie hebben met kinderen:

Pit Bull
Er zijn een aantal hondenrassen die in de categorie Pit Bull zijn geplaatst. De meest voorkomende zijn de Staffordshire Bull Terrier, de American Pit Bull Terrier en de American Staffordshire Terrier. Historisch gezien, Pit Bulls werden gefokt voor hondengevechten. In het algemeen zijn deze honden niet de beste keuze voor gezinnen met kleine kinderen. Pit Bulls moeten heel goed worden opgeleid en gesocialiseerd worden. Hun agressieve neigingen kunnen naar boven komen en ze kunnen zeer gevaarlijke honden zijn.

Rottweiler
Rottweilers zijn zeer sterke honden. Ze worden vaak gebruikt als waakhonden of politiehonden. Omdat ze groot zijn, kunnen Rottweilers ongelooflijk destructief en agressief zijn als ze niet goed opgeleid en adequaat gesocialiseerd zijn. Hoewel dit ras makkelijk leert en staat te popelen om je te behagen, hebben ze ook de neiging om altijd een “job” willen doen, zoals bewaken. Zonder “opdracht” gaan ze zich gemakkelijk vervelen en zal andere, meer destructieve manieren vinden om hun tijd te gebruiken. Rottweilers zijn niet een zeer goede keuze voor een gezin met kleine kinderen. Deze honden werden gefokt om te waken en hebben het instinct om een prooi te vangen. Kleine kinderen kunnen worden verward voor een prooi, zelfs door een goed getrainde Rottweiler.

Dobermann
Doberman Pinschers worden in het algemeen gebruikt voor bescherming en als waakhonden. Ze zijn heel slim, sterk en loyaal aan hun eigenaars. Met de juiste training kan deze hond een goede familiehond zijn, maar wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Het is mogelijk dat een Dobermann het geduld niet heeft om eventuele hinder van kleine kinderen te tolereren en dat kan leiden tot agressief gedrag.

Duitse herders
Duitse herders zijn grote honden. Ze zijn heel zelfverzekerd en onbevreesd. Het is mogelijk om samen met kinderen te leven maar de Duitse herder wordt niet beschouwd als een goede keuze voor een gezin met kleine kinderen. Deze honden staan er om bekend agressief te kunnen zijn met zeer weinig waarschuwing voor hun slachtoffer. Ze kunnen ook overbeschermend zijn voor hun grondgebied en familie. Dit kan een probleem zijn, vooral wanneer een nieuwe baby of kind komt in de familie.

Chihuahua
De Chihuahua is een zeer kleine hond, de kleinste ter wereld. Hoewel een kleine hond perfect lijkt, worden zij niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Chihuahua’s hebben de neiging om te bijten als ze bang zijn. Ze graven zich ook graag in in kleding of dekens wanneer ze gaan slapen. Dit kan gevaarlijk zijn als de hond niet opgemerkt wordt. Chihuahua’s wijden zich vaak aan één persoon en kunnen erg jaloers worden op menselijke relaties. Dit werkt niet goed met de sterke relaties tussen ouders en kinderen.

Jack Russell Terrier
Deze honden hebben veel energie en liefde. Ze spelen en werken graag. Jack Russells zijn heel slim en leren snel. Ondanks hun grote kwaliteiten, hebben ze ook een aantal eigenschappen die Jack Russells niet geschikt maakt voor gezinnen met kleine kinderen. Dit ras kan erg koppig, intolerant en agressief zijn tegenover mensen.

Conclusie

Welk type ras je gaat kiezen is sterk afhankelijk van:

– De eigenschap die de hond moet hebben
– Het doel
– De grootte
– De vachtsoort
– De woonsituatie
– De beweging die aan de hond geboden kan worden
– De samenstelling van het gezin.

 

error: Content is protected !!